Vesipelastuskoulutus

Lajiesittely

Koulutusvastaavat

Erika Kinnunen
044-5359288
erika.kinnunen(at)gmail.com
  Pekka Ilén
044-3280361
pekka.ilen(at)elisanet.fi

Taustaa

Kilpailu/koelajina VESIPELASTUS on tarkoitettu alun perin newfoundlandinkoirille ja landseereille, joiden luontaista pelastusvaistoa ja uintitaitoa halutaan tällä keinoin pitää yllä. Muilla rekisteröidyillä (x-rotuisilla ei ole kilpailuoikeutta) on mahdollisuus saada kilpailuoikeus läpäisemällä soveltuvuuskoe, joka on käytännössä sama kuin alokasluokan koe. VEPE-kokeissa kisataan seuraavissa luokissa: JUNiori (vain nöffeille ja lansuille), SOVE (soveltuvuuskoe), ALOkas, AVOin ja VOIttajaluokka. Lisäksi suomenmestaruudesta järjestetään kutsukilpailu. Eri luokkiin kuuluvat osasuoritukset on esitelty jäljempänä.

Harrastuksena VEPE sopii useimmille veteen uskaltautuville koirille rodusta riippumatta. Kennelkerhon VEPE-treeneihin ovat tervetulleita aivan kaikki lajista kiinnostuneet karvakuonot ja karvattomat myös. Treeneissä tärkeintä on hauskasta ja hyödyllisestä harrastuksesta nauttiminen, ja jokainen asettaa itse itselleen ja koiralleen tavoitteet. Kaikille yhteinen tavoite on se, että myös koira kastuisi.

Mitä vepeily vaatii koiralta?

Entä ohjaajalta?

Koeliikkeet

VEPE-kisoissa on vuoden 2017 alusta olleet voimassa seuraavat säännöt/liikkeet, joka esitellään tässä lyhykäisesti. Säännöissä on vielä tulkinnanvaraisuutta, joka selvinnee parhaiten tuomareita tenttaamalla ja tarkkailemalla. Vedessä on aina kaksi 30 metrin poijua (vasemmalla ja oikealla) sekä keskilinjassa 50 metrissä oleva poiju.

JUN-luokkaan saa osallistua koira, joka on 9-15 kk vanha, ja ALO-luokkaan kun koira on täyttänyt 12 kk. Alokasluokasta voi siirtyä avoimeen, kun koira on saavuttanut kaksi ykköstulosta ja avoimesta voittajaan, kun koiralla on plakkarissa kolme avoimen ykköstulosta. Vepe-valion (VPVA) arvoa voi hakea koiran saatua kolme voittajaluokan ykköstulosta kahdelta eri ylituomarilta sekä saatuaan näyttelyistä vähintään laatumaininnan ”hyvä”.

Jokaisessa luokassa koiran on lähdettävä suorittamaan tehtävää (eli ylitettävä maalilinja tai hypättävä veneestä) 30 sekunnin kuluessa siitä, kun ylituomari on antanut merkin. Liikkeet on suoritettava ohjeajan sisällä eli neljässä minuutissa. Kerätyt pisteet ratkaisevat koirien paremmuusjärjestyksen. Jos pisteet menevät tasan, ratkaisee liikkeitten yhteisaika. Jokaisen suoritetun liikkeen maksimipisteistä vähennetään mahdolliset virhepisteet, joita tulee mm. ylimääräisistä käskyistä.

90 - 100 pistettä 1. tulos

80 - 89 pistettä 2. tulos

65 - 79 pist. (hyv. sove) 3. tulos

JUNioriluokka (epävirallinen)

Ohjaajia voi olla kaksi, jolloin toinen on veneessä ja toinen maissa. Käytettävissä 6 käskyä joka liikkeessä. Max 50 pistettä.
 1. Uinti 30 metriä (max 25p)
  Käskystä koira hyppää veneestä, joka on 30 metrin merkkipoijulla, ja ui rantaan.

 2. Veneen nouto 30 m (max 25p)
  Koira lähtee rannasta uimaan 30 m poijulla odottavan kumiveneen luo. Veneestä annetaan koiralle vetoköysi, josta se hinaa veneen rantaan.

ALOkasluokka / SOVEltuvuuskoe

ks. JUN. max 100 pist.
 1. Veneestä hyppy ja uinti 50 metriä (max 25p)
  ks. JUN.

 2. Esineen vienti 30 metriä (max 25p)
  Koiralle annetaan (ohjaajan oma) vientiesine, joka sen tulee viedä 30 metrin poijulla odottavalle veneelle ja luovuttaa siellä olevalle ohjaajalle (tai yleiselle avustajalle). Liike päättyy, kun koira on luovuttanut esineen.

 3. Veneen nouto 30 metriä (max 25p)
  ks. JUN.

 4. Hukkuvan pelastaminen 30 metriä (max 25p)
  Kohti 50 metrin poijua kulkevasra veneestä putoaa pelastettava henkilö 30 m poijulla, jolloin koira lähetetään rannasta hakemaan hänet. Koira joko tarttuu pelastettavan kädessä olevaan "kädenjatkeeseen" tai pelastettava tarttuu koiran päällä oleviin valjaisiin.

AVOin luokka

Koiralla on vain yksi ohjaaja, joka voi valita jokaisessa liikkeessä erikseen, onko hän veneessä vai rannassa. Käytettävissä kolme käskyä joka liikkeessä. max 100 pist.
 1. Uinti ja veneen nouto 50 metriä (max 25p)
  Koira lähtee 50 m poijulla olevasta veneestä ja ui 30 m poijulla olevalle veneelle. Sieltä heitetään koiralle köysi, josta se hinaa veneen rantaan.

 2. Pelastusrenkaan vienti 30 metriä (max 25p)
  Koiralle annetaan pelastusrenkaan köysi, josta kiinni pitäen koira vie pelastusrenkaan 30 metrin päässä olevalle veneelle. Koira luovuttaa köyden yleiselle avustajalle. Liike päättyy koiran luovuttaessa köyden.

 3. Ohjattu veneen nouto 30 metristä (max 25p)
  30 metrin poijuilla on veneet. Koira lähetetään noutamaan vene, jonka tuomari on määrännyt. Koira lähtee rannasta uimaan 30 m poijulla odottavan kumiveneen luo. Veneestä annetaan koiralle vetoköysi, josta se hinaa veneen rantaan.

 4. Hukkuvan pelastaminen veneestä lähtien 50 metriä (max 25p)
  Koira ja ohjaaja ovat 30 m poijulla veneessä, jota aletaan soutaa kohti keskilinjaa. Toisesta veneestä 50 m poijulla putoaa pelastettava henkilö. Koira hakee hänet ja vie rantaan.

VOIttajaluokka

Vain yksi ohjaaja. Luokassa käytettävissä kaksi käskyä ilman virhepisteitä. max 100 pist.
 1. Toisen veneen nouto 50 metristä (max 25p)
  Koira ja ohjaaja ovat 50 m poijusta 15 metriä keskilinjasta sivuun veneessä, jota aletaan soutaa kohti keskilinjaa. Toinen vene on 30 metrin poijulla (vastakkaisella puolella), josta venettä aletaan soutaa kohti keskilinjaa. Koira hyppää veneestä, hakee toisen veneen ja vetää sen rantaan.

 2. Köyden vienti veneeseen 30 metriä (max 25p)
  Ohjaaja antaa koiralle köyden pään, jonka se vie veneelle 30 m poijulle ja luovuttaa avustajalle. Koira ui takaisin rantaan köyteen koskematta. Ohjaaja juoksuttaa köyttä käsiensä välistä laskematta siitä otettaan ennen kuin koira on tullut rantaan.

 3. Pelastusrenkaan nouto toiselta veneeltä veneestä lähtien (max 25p)
  Koira ja ohjaaja ovat 30 m poijulla veneessä. Ohjaaja lähettää koiran toisella 30 metrin poijulla olevalle veneelle, josta koiralle ojennetaan pelastusrengas köydestä. Koiran tulee viedä pelastusrengas takaisin ohjaajalleen.

 4. Hukkuvan pelastaminen pelastusrenkaalla 30 metristä (max 25p)
  Vene, jossa hukkuva on, lähtee rannasta kohti 50 metrin poijua. 30 metrin kohdalla veneestä tippuu hukkuva. Koiralle annetaan pelastusrenkaan köysi, josta koira vie pelastusrenkaan hukkuvalle ja sen jälkeen kiskoo pelastusrenkaasta kiinni pitävän hukkuvan rantaan.