Tottelevaisuuskoulutus

Lajiesittely


toko
Penturyhmään voit osallistua pennun kanssa, kun se on saanut molemmat penturokotukset.
Ota kentälle kaulapanta ja hihna, ei valjaita ja fleksiä. Varaa mukaan jokin kiva lelu ja makupaloja, jotka ovat helposti syötävissä. Varustaudu myös kakkapussilla. Jokainen siivoaa koiransa jätökset. Myös kopista löytyy tarvittaessa kakkapusseja. Jos koirasi on sairas, sillä on yskää, täitä, nenäpunkkeja tms. älä tuo sitä silloin kentälle. Myöskään juoksuista narttua ei saa tuoda kentälle.

Kentälle voit tulla milloin vain. Ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tulet silloin kuin pääset. Koulutuskentällä koiralla on yksi ohjaaja ja muut perheenjäsenet voi seurata koulutusta kentän reunalla. Ikärajaa ohjaajalla ei ole, mutta ohjaajan on oltava sen ikäinen, että hän ymmärtää kouluttajan ohjeita ja pärjää koiransa kanssa.

Paikoitustilaa löytyy hyvin viereisen jalkapallokentän reunalta, josta tulee suoraan jalankulkutietie kentälle. Jos parkkeeraat tien varteen keskisuomalaisen takaa kiertäen, huomioithan, että muu liikenne pääsee autosi ohi.

Tervetuloa!!

toko

Iloista yhteistyötä, ei totista puurtamista

TOKO eli tottelevaisuuskoe on kilpailumuoto, jossa testataan koiran ja ohjaajan yhteistyötä. Tottelevaisuuskoulutus on paitsi koulutusta TOKOa varten, myös hyvä ellei välttämätön pohja kaikille muille lajeille. Palveluskoiraharrastajat käyttävät usein kokeidensa tottelevaisuusosiosta nimitystä tottis. Arkikielessä toko ja tottis tarjoittavat usein koirankoulutusta yleensä. Varsinainen käsiteviidakko, siis :-).

toko

Alokasluokan liikkeet ovat enimmäkseen jokapäiväisessä elämässä tarpeellisia taitoja, toki kilpailuissa vaaditaan tavallista "arkitottelevaisuutta" täsmällisempiä suorituksia. TOKO on nousujohteista: kun alemmissa luokissa reipas ja iloinen suoritus riittää ylempiinkin palkintosijoihin, vaaditaan ylemmissä luokissa paitsi vauhdikkuutta myös täsmällisyyttä.

toko

Helpoimpaan eli alokasluokkaan saa osallistua 10 kk täyttänyt koira. Nykyisin sen ei tarvitse olla puhdasrotuinen ja Kennelliiton hyväksymä, mutta sekarotuiselta vaaditaan hyväksytty tunnistusmerkintä. Koulutustunnuksen saa kolmella ykköstuloksella ja luokan vaihtoon riittää yksi ykkönen.

Avoimessa luokassa uusina liikkeinä tulevat nouto, edestakainen hyppy esteen yli ja seisahtuminen kesken luoksetulon.

toko

Ylemmissä luokissa - voittaja ja erikoisvoittaja - koiran tulee lisäksi mm. tunnistaa tietty esine, joka on ollut ohjaajan kädessä, viiden muun esineen joukosta, edetä poispäin ohjaajasta ja käydä käskystä makuulle. Alempien luokkien liikkeet ovat edelleen mukana, mutta vaikeampina: esim. seuraamisliikkeessä ohjaajan pitää välillä juosta, kävellä hyvin hitaasti ja suorittaa käännöksiä paikallaan. Myös parin kauko-ohjaustaidot testataan: liikkeenohjaaja asettuu koiran taakse kädessään kyltit, joissa lukee istu, maahan ja seiso. Ohjaaja on koiran edessä ja vaihtuvien kylttien mukaan komentaa koiransa niiden ilmoittamiin asentoihin.

toko

TOKOssa kukin ohjaaja saa käyttää haluamiaan käskysanoja tai -merkkejä: ns. kaksoiskäskyt ovat kuitenkin kiellettyjä, ellei erikseen toisin mainita. Ennalta määrätyt liikkeet arvostellaan puolen pisteen välein asteikolla 1-10. Joidenkin liikkeiden arvosanat kerrotaan tietyllä kertoimella, lisäksi pari saa pisteitä mm. yhteistyön sujuvuudesta.toko

toko

toko

toko